Setengah kilo mee kuning
4 ulas bawang putih
1 biji telur
Sekeping tauhu (dipotong kecil)
2 keping fish cake(dipotong kecil)
beberapa ekor udang
Beberapa ketul daging dipotong kecil-kecil
Beberapa batang sawi (dipotong kecil)
1 biji lada merah (dipotong kecil)
2 biji cili api (ditumbuk kasar)
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar cili giling
1 biji limau nipis
serbuk lada hitam
1 cawan air
untuk hiasan
Bawang goreng
Daun sup
Bawang putih diketuk dan cili api ditumbuk kasar.
Tumis dengan 3 atau 4 sudu besar minyak masak sehingga berbau wangi.
Masukkan cili giling dan kacau seketika. Kemudian masukkan telur dan dikacau-kacau.
Masukkan juga daging dan udang.
Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan kicap dan secawan air.
Biar mendidih dan masuklah sayur, gula dan sedikit garam.
Perah limau nipis dan masuklah mee kuning kita yang telah dibasuh dan ditoskan.
Kacau biar serata dan masukkan juga lada merah dan serbuk lada hitam.. Jangan lama dan biar sadikit berair.
Tambah gula garam kalau tak cukup rasa.
Boleh dihidangkan dengan hirisan hiasan yang sesuai.
sedapnya kalau dpt mee goreng tu ptg2 ni kan..
ReplyDeletememanglah sedap tapi yang sedihnya anak-anak dah jemu makan mee goreng..sebab mee goreng ni kalau dulu menu bekal mereka ke sekolah..lama2 naik jemu jugak..
ReplyDelete