Inti kentang
3 biji ubi kentang (dipotong dadu)
100gm daging dan dikisar
5 ulas bawang merah(diblender)
2 ulas bawang putih(diblender)
Sedikit halia(diblender)
2 sudu besar rempah kari daging
2 tangkai daun kari
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar cili giling
Sebiji bawang besar (dipotong dadu)
1 sudu besar asam jawa
Gula dan Garam
1. Panaskan sedikit sahaja minyak.
2.Tumis bahan blender
3. Masukkan rempah kasar, dun kari dan lada giling.
3.Masukkan rempah kari. dan daging kisar.
Masukkan sedikit air dan masukkan kentang.
4.Tambah lagi air dan biar kentang empuk.
Masukkan air asan jawa, bawang besar, gula dan garam.
Biar sampai masak dan sedikit kering.
Sos Putih
2 sudu besar mentega
1 1/2 sudu besar tepung gandum
1 cawan air (kalau nak guna susu cair pun okey)
Sedikit garam dan serbuk lada sulah
Panaskan mentega dan kemudian masukkan tepung gandom.
Bila nampak sebati masukkan air dan kacau sampai mendidih.
Tambah gula, garam dan lada sulah.
Masak biar sampai pekat.(kalau terlebih pekat tambah sedikit lagi air)
Sebungfkus roti keping
2 biji telur
1/2 cawan susu cair
keju ceddar parut
Sapu margerin pada acuan pembakar.
Alas permukaan bawahnya dengan kepingan roti (susun supaya tidak nampak dasarnya)
Curahkan permukaaan roti tersebut dengan telur yang telah bercampur susu cair dan dipukul dengan garfu.
Masukkan inti kentang pada lapisan pertama tersebut dan curah sedikit campuran telur tadi pada atasnya.
Susun balik roti lain seperti lapisan bawah tadi dan curah sedikit campuran telur dan ratakan dengan inti kentang dan curah sedikit campuran telur tadi.
Buat selapis lagi dan kalukan proses yang sama.
Yang terakhir susun roti dan curahkan dengan sos putih dan tabur dengan parutan ceddar di atasnya. Bakar dengan suhu 190C selama 40 minit atau murtabak roti kita sudah masak.
Assalammualaikum kak yah...
ReplyDeletetelan air lior nengok gambar resepi kak yah kali ni, msti sdp rasanya kan? in shaa Allah klau brksmptan nak juga mencuba. tksh kongsi resepinya:)