1/4 kilo daging lembu (keluarga kak cuma 4 orang termasuk kak jadi tak perlulah masak banyak2)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu teh serbuk kunyit atau 1/2 inci kunyit hidup
1 biji lada merah
1/2 labu bawang besar
1 sudu teh sos tomato
1 sudu teh sos cili
1 sudu teh kicap
1/2 sudu teh cuka
Sedikit air asam jawa
Garam
Daging dipotong nipis-nipis dan ditoskan.
Bawang merah, putih, halia dan kunyit(kalau guna kunyit hidup) diblender.
Keluarkan dan dicampur dengan garam, cuka dan sedikit asam jawa dan kunyit serbuk(kalau guna kunyit serbuk)
Peraplah bersama daging tadi sekejap.
Panaskan minyak dan masuklah daging dan gorenglah sehingga masak.
Kemudian masukkan sos tomato, cili dan kicap manis ke dalam daging tadi.
Masukkan juga bawang besar yang telah dipotong bulat dan lada merah yang telah dipotong kecil.
Siap untuk dimasukkan dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment