translate
Wednesday, 15 February 2012
Kek Ciffon Kasted Keremel
A- 50 gm gula dibuat gula hangus (menggunakan bekas untuk kek - goreng gula hingga hangus dan diangkat)
3 biji kuning telur
40gm gula pasir
1 cawan susu cair
1 sudu besar kastad
Bahan di atas kecuali gula hangus dicampurkan kesemuanya dan dikacau sebati.
Masukkan ke dalam bekas gula hangus tadi dan bakar ia dengan cara steam bake (guna satu bekas yang berisi sedikit air dan loyang kek direndam di dalamnya dan masukkan dalam ketuhar)
Bakar selama 20 minit dengan suhu 190C.
B - 2 biji kuning telur
100 gm tepung naik sendiri
40 gm gula pasir
35 gm minyak jagung
95 gm air
1 sudu teh vanilla
C - 5 biji putih telur(pastikan semasa mengasingkan telur jangan sekali-kali tercampur sedikit kuning telur ke dalam putih telur)
1/2 sudu teh krim of tartar
Bahan B - digaul sebati.
Bahan C - dipukul dengan kelajuan tinggi sehingga pekat.
Campur bahan C ke dalam bahan B (Ingat proses ini dilakukan apabila kita lihat masa kat ketuhar kita hampir tamat 20 minit tadi)
Bila masak keremel, keluarkan dan masuklah adunan kek tadi (kalau nak buat berwarna warni bubuhlah warna mengikut kesukaan dan masukkan berselang seli..
Bakar dengan cara sama seperti tadi (steam Bake) selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.
Keluarkan dari ketuhar dan biarkan seketika sebelum ditelangkupkan atau dibalikkan.
Cara membuatnya boleh rujuk
http://dapurkakyah.blogspot.com/2013/01/kek-ciffon-kastad-keremelstep-by-step.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment