translate

Thursday, 9 February 2012

Puteri Ayu

2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
1/2 cawan air diblender dengan 2 helai daun pandan
3/4 cawan gula
1 sudu teh ovellette
2 sudu kecil beking powder
2 biji telur
Pewarna hijau
Kelapa parut putih dicampur sedikit garam dan juga sedikit tepung jagung
Sedikit minyak

Putar telur, gula dan ovellete hingga kembang dan pekat.
Ayak tepung dbersama dengan beking powder.
Masukkan kedalam adunan telur tadi.  Putar sebati.
Masukkan juga campuran santan dan air daun pandan dan pewarna hijau.  Putarr hingga sebati.
Acuan disapu sedikit minyak dan masukkan sedikit kelapa parut tadi dibahagian bawah acuan(tekan sikit). Kemudian masukkan adunan tersebut dan kukuslah dengan api yang kuat selama 10 minit.

No comments:

Post a comment