translate

Tuesday, 7 February 2012

Kerabu Jantung Bersama Perut Lembu





Sebiji jantung pisang
3 ekor ikan selayang sederhana besar
3 keping asam keping
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 sudu teh lada hitam
2 sudu besar kelapa yang sudah digoreng tanpa minyak
Sedikit perut lembu yang dah siap direbus hingga empuk (kalau tak masukkan pun tidak mengapa)
2 atau tiga sudu besar santan
1 sudu teh cuka
2 biji limau nipis(kalau jenis yang banyak air kalau tidak mesti lebihlaa)
Gula dan garam

Ikan direbus dengan sedikit air dan asam keping sereta  garam sehingga masak. Biarkan sejuk.
Jantung pisang dipotong nipis-nipis dan direbus dengan air sehingga empuk(masa rebus kak letakkan sekeping asam keping).  Pastikan betul-betul empuk jantung pisang tersebut.
Bila sudah boleh diangkat toskan dengan air sejuk(supaya cepat sejuk)dan bolehlah dikempal-kempal jantung tersebut supaya keluar airnya.
Ikan rebus dibuang tulangnya dan diramas-ramas supaya hancur keseluruhan isi ikannya.
Tumbuk lada hitam, kemudian masukkan bawang merah, putih dan halia.  Biarkan sampai lumat.
Masukkan gula(1 sudu besar) dan ditumbuk lagi.
Gaulkan bersama jantung pisang, perut lembu yang telah dipotong nipis, isi ikan dan kelapa goreng tadi.
Masukkan cuka dan air limau nipis.  Gaul biar sebati.
Masukkan santan kelapa (santan kotak pun selalu kak guna) dan rasalah kesedapannya kalau tak cukup garam tambahlah ia begitu juga dengan gula.
Untuk menambah rasa masukkan cili api dan juga bawang besar yang telah dipotong nipis dan diramas-ramas.

1 comment:

  1. sedapnya kak yah,...peberet kita nih. dalam peti ais pun ada perut..ingat nak buat kerabu, tapi tak buat2 lagi...
    tok apolah..kito makan kerabu perut hok kak yah buat dulu..hehe

    ReplyDelete