translate

Tuesday, 14 February 2012

Puff Sardin

Sebungkus pastri paf
Kuning telur  - dipukul dengan garfu
sedikit air sejuk

Inti
Sebiji bawang besar
Sardin (2 ketul yang besar)
1 sudu besar cili giling
1 sudu teh serbuk kari
2 ulas bawang putih
Sedikit daun bawang
sedikit minyak masak
Gula dan garam
1 biji limau nipis

Caranya
bawang putih dihiris nipis dan bawang besar dipotong dadu.
Ikan sardin dilenyek .
Daun bawang dipotong kecil.
Tumis bawang putih dan kemudian masukkan bawang besar dan juga cili giling.  Biar sampai naik bau.
Masukkan rempah kari dan apabila naik bau masukkan sardin.
Masukkan juga daun bawang tadi.
Masukkan air limau nipis dan juga gula dan garam.
Bila masak sejukkan seketika.

Kalau pastri paf dah memang kecil masukkan inti sardin dan sapu tepinya dengan air sejuk.
Tutup dengan melipat pastri tersebut dan klim tepinya dengan hujung garfu.
Sapu atasnya dengan kuning telur dan toreh sedikit bahagian tepinya dengan hujung pisau.
Alas dulang pembakar dan bakarlah dia selama 35 minit dengan api suhu 180 C

No comments:

Post a comment