translate

Wednesday, 1 February 2012

Apam Tepung Beras

Bahan-bahannya
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
Sepeket Eno

Cara-caranya
Nasi diblender bersama air hingga hancur.
Kemudian masukkangula, tepung beras dan yis, diblender lagi sampai sebati.
Keluarkan dan simpan dalam bekas bertutup.
Simpan semalaman.
Keesokkannya kacau semula adunan tersebut sehingga sebati dan masukkan Eno.
Bahagikan adunan kepada beberapa bekas dan bolehlah dimasukkan pewarna mengikut kesukaan.
Panaskan pengukus.  Buka api kuat.
Apabila air betul-betul menggelegak(mendidih) kukuslah apam menggunakan acuan lompang.
Kukus selama 7 minit.
Keluarkan dari bekas dan boleh dimakan bersama kelapa parut.

6 comments:

  1. kak yah..petang2 nok ujan ni molek sungguh kalu buleh makan apam..wak ari 3 butir...

    ReplyDelete
  2. nampak anak tiga ore..cukup ke 3 butir..

    ReplyDelete
  3. Kak yah...simpan semalaman tu kena letak dlm peti ais ke..? atau just letak kat luar jer...TQ

    nampak cantik apam tu...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum, sy rosnani nk tanya yis tu mauripan ke ragi?

    ReplyDelete