7 ketul ayam
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga hindi
1 sudu teh lada hitam
sebiji ubi kentang
Sebatang celery
Gula (ajinomoto) dan garam
Sedikit lada sulah
Limau nipis dan bawang goreng serta daun sup sebagai bahan semasa menghidang
Ayam dibersihkan dan dicuci dengan cuka untuk menghilangkan hanyirnya.
Bawang putih dan halia diketuk,
Masukkan ayam ke dalam periuk dan diisi dengan air(jangan terlalu banyak)
Masukkan bahan ketuk tadi bersama dengan rempah kulit kayu manis, pelaga hindi, bunga lawang dan lada hitam.
Rebuslah sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang dan gula, garam serta lada sulah.
Masukkan juga selery yang telah dipotong.
Masaklah sehingga kuah naik minyak dan ubi kentang empuk.
No comments:
Post a Comment