translate

Thursday, 1 March 2012

Nasi Komok

3 cawan beras
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh lada hitam (yang biji)
3 biji tomato
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Sehelai daun pandan
7 ketul ayam
Air..bila dicampur dengan bahan tumis kecuali ayam sebanyak 3 cawan (kalau beras siam lebihkan 1/2 atau 1 cawan)
Minyak untuk menumis


Caranya
Bawang merah, putih,halia dan tomato diblender.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender tadi dan masukkan juga serbuk jintan manis, putih, kulit kayu manis, bunga lawang ,buah pelaga, dan lada hitam tadi.
Masukkan juga daun pandan.  Bila naik bau masukkan ayam, gula dan garam.  Kacau seketika dan kelihatan ayam hampir masak bolehlah matikan api gas kita.
(pastikan ayam kita ada rasa manis dan masinnya)
Basuh beras dan ditoskan.  Masukkan dalam periuk nasi dan masukkan bahan tumis tadi bersama dengan ayam tadi.  Pastikan kita sukat bahan tumis(kecuali ayam) bercampur air sebanyak mana sukatan beras...kalau bveras siam lebihkan 1 cawan.

Untuk hidangan bolehlah dimakan dengan sup ayam dan sambal lada seperti nasi ayam dan juga daun salad , tomato dan timun,

1 comment:

  1. Assalamualaikum Kak,

    sedapnya nampak nasi tu...kalau dpt sepinggan nasi pagi2 gini lagi sedap...hahaha.

    ReplyDelete