Sumber: Buku Masakan Barat
250gm tepung gandum
110 gm mentega
70gm gula kastor
Sebiji telur
Campurkan tepung bersama gula dan mentega. Gaul dan jadikan serbuk roti(berderai)
Masukkan telur(pukul dahulu dengan garfu) dan uli menjadi doh yang lembut
Canaikan adunan menjadi rata dan sama ketebalannya.
Masukkan inti pai, gulung dan kemaskan.
Sapu permukaan pai dengan telur yang telah pukul dengan garfu.
Bakar dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 180C
Inti Pai
6 biji buah epal(kepas kulit dan potong kecil)
100gm gula perang
1 sudu besar gula kastor
Sebatang kulit kayu manis
50gm kismis(opsyen)
30gm valnut(cincang(opsyen)
1/2 sudu besar tepung jagung
50gm air
Masak epal bersama gula perang dan kastor hingga gula hancur. Masukkan kulit kayu manis, kismis dan valnut. Masak sehingga epal empuk. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Kacau seketika sehingga pekat.
Woweeee... terlior sudah
ReplyDeleteSapam..Pie apel...makan suam2 sedappppp
ReplyDelete