2 atau 3 ekor sotong sais besar(dikelar tapi jangan putus)
3 biji bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
Sebatang serai(potong nipis)
3 helai daun limau purut(hiris halus)
Sebiji tomato(potong dadu)
1/2 biji bawang besar(dadu)
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam dan gula
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu besar minyak masak
2 biji kentang(belah tanpa dikupas kulitnya)
Lada sulah dan lada hitam(serbuk)
Campur semua bahan kisar, serai, tomato, kunyit, daun limau purut, air asam jawa, bawang besar,minyak masak, gula dan garam serta lada sulah. Perap bahan tersebut dengan sotong(10 minit). Masukkan dalam aluminium foil(bungkus) dan bakar atas kuali rata yang diletak dengan sedikit minyak masak. Balikkan. Bakar sekitar 7 - 10 minit. Di atas kuali yang sama masukkan kentang yang telah ditabur dengan lada hitam dan sedikit garam. Apabila separuh masak, bungkus dalam aluminium foil dan bakar sehingga masak.
(tips..air yang keluar dari sotong bakar tadi dipanaskan semula dan dicampur dengan sedikit tepung jagung, kacau sehingga sedikit pekat sebelum dicurah pada sotong ketika menghidang)
Teruja tgk sotong bakar kt dapur Kak Yah nih..dah lama tak makan sotong bakar..
ReplyDelete