2 ulas bawang putih(ketuk hancur)
Beberapa ekor udang segar(kupas kulitnya dan dibiarkan ekornya)
Seketul hati dan pedal ayam(dipotong kecil)
Sedikit kunyit serbuk
Beberapa titik cuka
Sedikit garam
Semua bahan diperap seketika.
Setengah labu bawang besar(potong bulat nipis)
Beberapa tangkai sawi(potong)
Sebiji tomato(belah 4)
Sebiji lada merah/hijau(potong nipis)
Sedikit bahan perasa
Minyak untuk menumis.
Panaskan minyak dan tumis bahan perap hingga masak(goreng hati dan pedal dahulu bila hampir masak baru masukkan udang). Masukkan bawang besar dan lada merah. Akhir sekali masukkan sawi, tomato dan bahan perasa. Angkat dan boleh dihidangkan.
P/s..kalau nak perap berasingan antara hati, pedal ayam dengan udang pun boleh juga..
salam..sedap tgk sawi ni..nak cuba la resepi ni.
ReplyDelete