translate

Saturday 8 December 2012

Lapis warna Warni

5 cawan santan(1 1/2 cawan santan pekat dicampur dengan air bagi menjadikan 5 cawan santan)
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
Perisa keladi
Pewarna makanan
Sedikit garam

Panaskan santan dan gula sehingga gula menjadi hancur.  Sejukkan.
Panaskan periuk pengukus dan pastikan air menggelegak/mendidih dengan api yang kuat.
Masukkan tepung gandum dan tepung beras ke dalam santan.  Masukkan juga garam dan perisa keladi.
Bahagikan adunan kepada 5 bekas yang berasingan dan masukkan pewarna merah, kuning, hijau, biru dan puple dalam bekas/mangkuk tersebut.
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan kukus setiap adunan berwarna selama 5 atau 7 minit(satu adunan dapat buat dua lapis).  Bagi lapisan terakhir kukus selama 10 - 15 minit.
Keluarkan dari pengukus dan sejukkan dan boleh dikeluarkan kuih tersebut dari loyang,

No comments:

Post a Comment