3 cawan beras
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu teh jintan manis(tumbuk)
1 sudu teh jintan putih(tumbuk)
1 sudu teh lada hitam(tumbuk)
3 biji tomato
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Sehelai daun pandan
7 ketul ayam
3 cawan air (kalau beras siam lebihkan 1/2 atau 1 cawan)
Minyak untuk menumis
Caranya
Bawang merah, putih,halia dan tomato diblender.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender tadi dan masukkan juga bahan tumbuk,, kulit kayu manis, bunga lawang ,dan buah pelaga,
Masukkan juga daun pandan dan juga ayam, gula dan garam. Kacau seketika, seterusnya masukkan air. Bila kelihatan ayam hampir masak bolehlah matikan api .
(pastikan ayam kita ada rasa manis dan sedikit masinnya)
Basuh beras dan ditoskan. Masukkan dalam periuk nasi dan masukkan air rebusan tadi.. Pastikan kita sukat air sebanyak mana sukatan beras...kalau beras siam lebihkan 1/2 cawan.
Ayam digoreng /grill dalam minyak yang sedikit.
Untuk hidangan bolehlah dimakan dengan sup ayam dan sos lada seperti nasi ayam dan juga daun salad , tomato dan timun,/acar timun
Sos Lada
Cili merah
seulas bawang putih
Sedikit cuka
1 sudu besar sos cili
gula dan garam
Semua bahan diblender dan rasalah mengikut kesukaan
Sup Ayam
Bahagian ayam yang tidak digunakan untuk perapan ayam seperti sayap, kaki,tengkuk dan apa2 aja...
3 ulas bawang putih
sedikit halia
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Serbuk lada hitam
garam dan perasa
Semua bahan ini direbus dengan air yang secukupnya. dan dibiarkan mendidih dengan agak lama)
Pasti sedap...
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Yah....
ReplyDeletePernah dengar nasi komok, tapi tak pernah tengok rupanya. Begitu rupanya. Izin share resepinya ya. Teringin nak cuba.
kakyah,,resepi ni org thai suka buat kan,,biasa kakak ipar mas beli je rempah kt pasar,,kita blik tumis je..tp dia biasa buat xdok sup pun,,mkn ngn ayam rempah jer..n air lada..kakak ipar org thai,,mas cuba buat x sedap mcm dia buat..haha..
ReplyDelete