Sumber resepi dari buku kek-kek mangkuk
Menghasilkan 10 biji kek mangkuk
Bahan-bahannya
125gm tepung gandum
1/4sudu teh baking powder
1/4sudu teh soda bikarbonate
110gm gula kastor
2 biji telur
60gm mentega
60gm coklat6 masakan(dicairkan)
75gm yogurt biasa
35ml susu pekat
Secubit garam
1 sudu teh vanila
Krim coklat
100gm coklat masakan
25gm mentega
2 sudu besar krim putar
Caranya
Ayak tepung dengan baking powder dan soda bikarbonate.
Pukul/putar mentega dan gula hingga kembang. Masukkan coklat yang telah dicairkan tadi. Selang seli dengan telur, pukul biar rata. Masukkan tepung. Kaup dan balik adunan tersebut Masukkan juga garam.
Satukan togurt, susu dan esen vanilla. Satukan ke dalam adunan kek.
Panaskan ketuhar dengan suhu 180C. Isikan adunan ke dalam bekas cupcake separas 2/3 penuh dan bakar selama 25 minit atau sehingga masak.
Sementara itu, cairkan coklat dan mentega secara double boil. Apabila sejuk masukkan krim putar. Sapukan pada permukaan kek mangkuk kita tadi.
P/s..terdapat sedikit pengubahsuaian pada resepi asal kek ini...
Terliur tengok kek mangkuk tu Kak Yah...
ReplyDelete