translate

Tuesday, 25 December 2012

Bihun Goreng Sayur Tau Mill

1/2 bungkus bihun(rendam biar lembut)
4 ulas bawang putih(tumbuk)
Sebiji cili merah(potong nipis)
1 sudu besar sos tiram
Udang segar(kupas kesemua kulitnya dan dipotong 2)
Seekor sotong(potong memanjang)
Sedikit daging lembu (Potong kecil)
Taugeh daun(Tau Mill)
Sebiji telur
Sebiji buah tomato(belah 4)
Lada hitam
Lada sulah
Daun sup(potong kecil)
Gula dan garam
Minyak untuk menumis

Udang, sotong dan perap dengan sedikit garam dan lada sulah
Tumis bahan tumbuk sampai wangi..  Pecahkan telur dan kacau biar telur berketul kasar.
Masukkan daging dan dokacau seketika.
Masukkan bahan perap dan sos tiram.
Masukkan air(kalau kak 2 cawan..bergantung pada jenis bihun dan masa kita rendam bihun)
Bila mendidih masukkan gula(2 sudu besar), garam, dan bihun.
Masukkan sayur tau Mill.
Kacau sehingga hampir masak dan kering airnya.  Masukkan bawang goreng, tomato, serbuk lada hitam  dan daun sup.
Kacau dan pastikan bihun kita masak.
Angkat dan boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment