translate
Monday, 12 March 2012
Tapai Pulut
Sekilo pulut (dibersihkan dan direndam semalaman)
1 gelas air biasa
1 biji ragi
Daun getah atau guna mangkuk plastik kecil
Tos pulut dan kukus sehingga masak.
Angkat dari dapur dan masukkan air dan kacau biar rata pastikan pulut kena pada air tersebut.
kukus semula sehingga naik wap dan matikan api.
Ratakan pulut dan biarkan sehingga betul-betul sejuk.
Dengan menggunakan penapis teh tabur ragi(biar ragi menjadi hancur dulu) keseluruh permukaan atas pulut dan terbalik pulut dengan menggunakan sudu dan tabur semula (biar kena keseluruhan atas dan bawah)
Menggunakan sudu masukkan pulut dalam daun (yang telah dibersihkan dan daun tersebut sudah kering). Bungkus menbgikut cara masing-masing.
(pastikan semua peralatan kering dan bersih)
Simpan dalam bekas periuk besar yang ditutup tudungnya selama satu hari satu malam tapi yang lebih sedap bila genap tempuh dua hari.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Persembahan yg menarik,tapaiinya laaaagilah sedap..
ReplyDeleteSalam kenal k.Yah.singgah dari FB terus ke blog ni...menarik gambar tapai beras tu...
ReplyDeletetima kasee
ReplyDelete