translate

Thursday 29 March 2012

Kek Brownies Berlapis Keju

200gm coklat masakan
180gm mentega
150gm gula kastor
4 biji telur
140gm tepung gandum
Sedikit garam
1 sudu teh esen vanila

Bahan keju
250gm krim keju
50gm gula kastor
2 biji telur

Caranya
Satukan coklat dan mentega dan dipanaskan atas api yang perlahan.  Pastikan cair keseluruhannya dan sejukkan
Putar telur dan gula hingga kembang selama 5 minit.
Satukan kesemua bahan kek dan digaul sebati.

Bagi adunan keju
putar krim keju bersama gula kastor sehingga kembang dan gebu.  Masukkan telur dan putar lagi sehingga sebati.
sediakan tin pembakar dan sapu tin dengan margeri dan alas dengan kertas minyak.
masukkan adunan kek brownies dan selepas itu masukkan aduinan keju di atasnya.
Kalau nak buat jadi corak marble pun boleh.(lorek-lorekkan)
Panaskan ketuhar dan bakar kek kita selama 1 jam dengan suhu 180C.

No comments:

Post a Comment