translate
Saturday, 3 March 2012
Ayam Chetti
7 ketul ayam yang siap dipotong dan dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
3 sudu besar rempah kari chetti atau jika tiada guna rempah kerutuk
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
Setangkai daun kari
gula dan garam
Air
Ayam yam telah diperap digoreng hingga masak dan ketepikan
Blender bawang merah, putih dan halia.
Tumis bahan blender. Bila naik maik minyak masukkan daun kari dan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
kemudian masukkan rempah kari chetti
Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato dan kicap.
Tambah air supaya tidak terlalu pekat.
Masukkan ayam yang telah digoreng tadi
Rasalah masin dan manisnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment