Bahagian Hijau
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
3 helai daun pandan diblender dengan sedikit air dan masukkan sedikit pewarna hijau
3 cawan santan cair
Sedikit garam
1/2 sudu teh kapur makanan(jangan terlebih nanti rasa kapurnya dan jangan masukkan terus kapur tapi campur dengan sedikit air dan ambil air kapur tersebut..kalau tak guna semuanya pun okey)
Tapis daun pandan yang diblender tadi.
Satukan semua bahan tersebut.
Satukan semua bahan tersebut.
Kacau adunan sehingga pekat dan berkilat.
(Guna api yang perlahan ye)
Masukkan dalam bekas yang sesuai dan sejukkan
(Guna api yang perlahan ye)
Masukkan dalam bekas yang sesuai dan sejukkan
Bahagian Putih
3 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam
Campurkan semua bahan dan dikacau di api yang kecil sehingga sedikit pekat.
Air gula merah
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
Masak kesemuanya di api api sehingga hancur dan mendidih.
Pulut
2 cawan beras pulut
Pewarna merah
Air sebanyak menutupi sedikit paras beras pulut.
Tanak pulut sehingga masak.
Kalau kukus buat seperti mengukus pulut spt biasa.
Kalau kukus buat seperti mengukus pulut spt biasa.
Assalam...terus terang ni, akak belum pernah lagi buat lompat tikam betul2 menjadi/memuaskan hati. Biasanya orang Kelantan pandai buat, kakyah org kelantan ke?
ReplyDeletekak memang orang kelantan..tapi sapa-sapa pun boleh buat dan insya allah menjadi...
ReplyDeleteAs'Kum Kak Rogayah... sha dah follow sini.. suka masuk dapur sini macam2 ada.. sha dah lama nak cari resipe lompat tikam ni selalunya makan di kedai hehhee... sedap lemak tu yang sha suka..:))
ReplyDeleteCantik kombinasi warnanya; merah dan hijau. Terima kasih di atas resepi. Suka makan lompat tikam ni.
ReplyDelete