translate
Wednesday, 7 March 2012
Bihun Goreng
Setengah bungkus bihun
4 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 biji cili api
2 sudu sos tiram
1 sudu besar cili giling
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
Sekeping tauhu (dipotong )
2 keping fish cake(dipotong)
beberapa ekor udang
1 biji cili merah (dipotong kecil)
Sebiji buah tomato(dibelah 4)
Sebiji telur
2 sudu besar bawang goreng
Sedikit sayur sawi
Sedikit cuka
Lada sulah
Gula dan sedikit garam
Minyak dan air
Behun direndam dan biarkan ia lembut sebelum boleh digoreng.
Bawang putih dan bawang merah ditumbuk.
Panaskan minyak dan tumislah bahan tumbuk tadi bersama cili api yang telah dipotong kecil.
Masukkan sedikit (dua tiga titik aja) cuka. Biarkan naik bau.
masukkan cili giling dan biar naik bau.
Pecahkan telur dan kacau(masa ni ketepikan sedikit bawang yang ditumis tadi sebab kita tak mahu ia bercampur dengan telur tersebut) apabila telur nampak berketul-ketul masaknya kacau sekali dengan bawang tadi,
masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kacau seketika.
Masukkan secawan air dan masukkan gula dan garam.
Masukkan udang, tauhu dan fish cake dan masukkan juga lada sulah. Kacau biar sehingga hampir mendidih.
Masukkan sayur, cili merah dan juga bihun.
Kacaulah sehingga bihun masak dan airnya sudah kering
Kacau dan masukkan juga bawang goreng.
Biarkan semuanya sebati dan bolehlah diangkat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment