translate
Sunday, 18 March 2012
Kek Keju Nenas
Kek Span
130gm tepung kek
1 sudu kecil ovellete
4 biji telur(A)
120gm gula kastor
1 sudu teh beking powder
40ml air
60gm minyak masak
1 sudu teh esen vanila
semua bahan kecuali minyak masak, air dan esen vanila diputar hingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan ketiga-tiga bahan tadi dan putar lagi hingga sebati.
Masukkan dalam bekas kek yang telah disapu margerin dan dialas dengan kertas minyak.(bekas kek mesti 1 inci lebih besar dari bekas kek yang kita nak guna untuk kek keju)
Bakar selama 45 minit dengan suhu 180C.
Untuk Kek keju
250gm krim keju
50gm gula kastor
20gm geletin halal (panaskan dengan 60ml air dan sejukkan)
250gm nenas kiub dalam tin (diblender dengan sedikit air dan ditapis dan kita nak guna nenasnya)
100gm nenas kiub dipotong kecil-kecil
150gm susu pekat
kek span dibelah dua lapisan dan dimasukkan ke dalam bekas kek loose tin yang lebih kecil..contoh kalau kek span 9 inci yang ini 8 inci)
Putar krim keju bersama susu dan gula hingga kembang dan berkrim.
Kemudian masukkan geletin tadi dan putar hingga sebati.
Kemudian masukkan benas kisar dan nenas potong tadi.Kacau sebati.
Masukkan kesemua adunan ini ke dalam kek span tadi dan simpan dalam peti ais selama 5 jam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Assalammualaikum, cantik gambar2 dlm blog ni dan puannya pun pandai masak. Salam kenal..
ReplyDeleteterima kasih..salam kenal juga dari kak yah
ReplyDelete