translate

Tuesday, 20 March 2012

Masak Lemak Kuning Kepala Ikan Merah

Kepala ikan merah dibersihkan dan dicuci dengan air asam jawa dan dibersihkan sekali lagi
6 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia
1/2 inci kunyit hidup
2 batang serai
1 asudu besar cili giling
3 biji cili padi
1 keping asam gelugur
Gula dan garam
3 cawan santan
Minyak untuk menumis

Blender bawang merah, putih, halia dan kunyit dan cili padi  hingga hancur.
Panaskan minyak dan tumis bahan blender tadi.
Kemudian masukkan cili giling.
Bila naik bau masukkan juga serai yang telah diketuk.
Masukkan santan dan ikan merah dan juga asam gelugur.
Masukkan gula dan garam dan biar sampai betul-betul mendidih barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment