translate

Saturday, 31 March 2012

Kek keladi




2 cawan tepung vanila sponge mix
4 biji telur
2 biji putih telur
1 sudu teh ovelette
2 sudu besar minyak masak
1/4 cawan air

Putar kesemua bahan(kecuali minyak) hingga kembang dan pekat.
Masukkan minyak dan putar seketika biar sebati.
bakar kek (bahagikan kepada 4 kali bakar) selama 15 minit dengan suhu 180C

Inti Keladi
4 ketul keladi (300gm)..yang telah direbus
2 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
8 sudu besar gula
2 biji telur merah
Sedikit garam
Pewarna keladi

Kesemua bahan diblender dan dikacau atas api yang perlahan sehingga pekat dan mendidih.

Setiap lapis kek dicurah dengan keladi dan disusun satu persatu dan bahagian paling atas ditabur juga dengan kelapa kering.

2 comments: