translate

Tuesday, 27 March 2012

Ketupat sotong


Sekilo sotong segar
Secawan beras pulut
santan(cukup untuk menutupi sotong masa merebusnya nanti)..yang ini kak guna santan kotak..
2 keping gula melaka
2-3 sudu besar gula
Sedikit garam
Daun Pandan
Beberapa kuntum bunga cengkih

Caranya
1.Terlebih dahulu rendam pulut yang telah siap dibersihkan bersama dengan santan lebih kurang 10 minit.
2.Masukkan beras pulut tadi kedalam sotong   Masukkan lebih kurang separuh penuh sahaja.
3.Masukkan ke dalam periuk dan masukkan juga lebihan santan tersebut, daun pandan, bunga cengkih dan gula melaka dan sedikit garam. Apabila mula mendidih, kita masukkan gula dan dengan api yang perlahan biarkan ia sampai kuahnya agak pekat

2 comments:

  1. salam k.Yah.sedapnya tupat sotong.balik cuti KB bulan lepas cari kat pasar besar tak da org jual.nak buat sendiri asyik bertangguh....

    ReplyDelete
  2. buatla sendiri kerana ianya mudah dibuat dan yang penting terjamin kebersihannay

    ReplyDelete