translate

Sunday, 11 March 2012

Capati

350 gm tepung attar/capati
190ml air panas
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar margerin
1/2 biji telur

Kalau guna bread maker masukkan semua bahan dan tekan menu menguli selama 14 minit.
kalau guna tangan campurkan semua bahan kecuali air panas..campurkan biar sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sampai menjadi satu doh yang tidak melekat ditangan.
Simpan adunan tadi dalam bekas yang ditutup dengan kain basah atau plastik pembalut selama 1 jam.
Bulatkan doh menjadi ketulan yang kecil .
taburkan sedikit tepung atas papan pencanai dan canailah setiap satu menjadi bulatan yang nipis.
Goreng capati dalam kuali tanpa menggunakan minyak tekan capati kita dengan kain yang telah dibalut dengan tepung gandum.
Biar sampai masak dan sedikit garing.
\Bolah dihidang bersama kuah kari.

3 comments:

  1. sedapnya capati...xcukup klau mkn skeping ni....hehehe

    ReplyDelete
  2. Pebret ni kak,pernah buat 2x tp agak keras n liat...

    ReplyDelete
  3. Uli dengan air panas..biasanya tak jadi liat

    ReplyDelete