translate

Sunday 18 March 2012

Bun Manis Bercheddar

300 gm tepung roti
80 gm tepung gandum
2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung susu
2 sudu besar water roux
2 sudu besar shortening
160ml air suam
1 sudu kecil esen vanila
1/2 biji telur


Water Roux
50gm tepung gandum
250ml air
masak keduanya hingga pekat dan sedikit mendidih dan sejukkan dan adunan ini dapat 8 sudu besar water roux.
caranya
1.kalau guna bread maker masukkan semua bahan dan tekan on sahaja sehingga siap dan boleh ke no 4.
2. uli tangan...campurkan semua bahan tadi dan uli hingga tidak melekat ditangan(tangan masih comot pun tak apa) selepas itumasukkan doh kedalam plastik. Ramas atau golek-golekkan plastik tersebut ditempat yang rata dan buatlah dalam masa 6-8minit(sambil nonton pun tak pa).Keluarkan dan kita nampak menjadi adunan yang elastik.Ulilah semula ambil masa seminit dua.
3.masukkan dalam bekas bertutup dan simpan tempat kena cahaya selama 1 jam atau naik 2 kali ganda.selepas itu keluarkan dan ditumbuk-tumbuk.
4.Bahagi doh kepada bulatan kecil dan boleh dipelbagaikan nak letak dalam bekas cup kek(masa nak bakar kenalah masukkan bekas cup cake tu dalam petitin yang muat kertas cup cake tu)  atau letakkan dalam bekas berpetak atau bulat(tapi kena alas dengan beking paper)kalu dalam bekas adunan pastikan jangan terlalu rapat)biarkan selama 40minit hingga 1 jam.selepas itu ambil sebahagian telur tadi dicampur susu cair/segar/tepung yang dicampur sedikit iair glisskan atas roti tadi.Taburlah dengan ceddar parut dan bakar selama 20 minit dengan suhu 190C.
5.Bila masak keluarkan dari bekasnya dan biarkan sejuk seketika dan disimpan dalam bekas tertutup.

No comments:

Post a Comment