4 biji telur..asingkan
200gm gula perang
1 cawan minyak jagung
50gm gula kastor
1 1/2 cawan carrot parut
1 sudu teh esen vanilla
50gm walnut cincang
50gm kismis
Bahan-bahan yang diayak bersama
250gm tepung kek
1/2 sudu teh soda bikarbonat1 1/2 sudu teh beking powder
1/2 sudu teh garam
Kuning telur diputar bersama gula perang hingga kembang.
Dengan menggunakan senduk, masukkan minyak jagung, carrot dan esen vanilla. Kacau biar rata.
Masukkan bahan yang diayak tadi.
Masukkan walnut cincang dan kismis dan gaul rata hingga sebati dan ketepikan.
Putih telur diputar hingga kembang dan beku. Masukkan gula kastor dan putar lagi hingga beku dan berkilat..
Masukkan adunan putih telur kedalam adunan yang pertama tadi dan kacau hingga sebati
glis tin pembakar dan alas dengan kertas minyak dan bakarlah kek kita selama 1 jam dengan suhu 160 C
Topping/asing keju
120gm butter
250gm krim keju
120gm gula ising
Putar semua bahan hingga kembang dan simpan seketika dalam peti sejuk.
Kek carrot yang telah sejuk bolehlah disapu dengan asing keju mengikut cara masing-masing.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete