translate

Monday, 23 January 2012

Nasi Berlauk...Gulai Ikan Tongkol (Gulai Lengkuas)






Seekor ikan tongkol yang agak besar(yang besar lebih sedap dan guna ikan Aya hitam yang isinya putih dan lembut bila masak) dicuci juga dengan air asam jawa dan dibersihkan  direbus dengan sedikit air dan dibubuh asam keping agak banyak (10) dan pastikan ada rasa masimnya ....bubuh garam la tu)
10 ulas bawang merah(kalau guna bawang merah besar 4 biji dah cukup)
1 1/2 inci lengkuas
1 sudu besar cili giling(kalau guna lada kering 4 biji )
1/2 inci kunyit dan kalau guna serbuk kunyit 1/2 sudu teh aja
2 keping asam keping/gelugur
Santan..biar cukup untuk ikan tersebut
Lada Hijau
garam dan gula
Sedikit minyak (yang orang-orang tua punya resipi tak guna minyak)

Cara
Tumbuk atau blender bawang merah, lengkuas, kunyit dan lada kering hingga lumat/hancur.
Tumis bahan blender tadi dengan minyak yang sedikit.(kalau menu asal santan dicampur dengan bahan tumbuk tadi dan terus masak...yang ini kalau tidak kacau betul-betul ia akan berketul-ketul)
Bila bahan blender dan sedikit naik bau masukkan santan dan lada hijau.dan asam keping.
Masukkan juga ikan yang telah direbus tadi...kacau elok-elok untuk memastikan ikan tidak hancur.
Kalau ada sedikit air rebusan ikan tadi boleh dimasukkan sekali.
Rasalah masim dan manisnya dengan memasukkan gula dan garam(gulai ni lebih sedap ada rasa masim dan sedikit manis  dan pada ikannya rasa masim dan masam asam keping tadi)
Angkat bila betul-betul mendidih dan sedikit naik manyak.
Sesuai dimakan pagi ...jadilah ia Nasi Berlauk...


4 comments:

  1. Sally..kat sana pun banyak juga kan arang jual nasi berlauk dan kalau nak mudah masak sendiri aja..kak malam-malam lagi buat gulai kuah tu. Esoknya perangat dan rasanya lagi kaowww...

    ReplyDelete
  2. sedaknya...rindu kg klu tgk nasi berlauk....

    ReplyDelete
  3. hujan emas di tempat orang hujan batu di tempat sendiri...kelate baik punya......

    ReplyDelete