translate
Friday, 6 January 2012
Kuetiau Lakna
sebungkus kuetiau
3 sudu besar kicap
4 ulas bawang putih
4 sudu besar sos tiram
Sekeping cendawam hitam
beberapa ekor udang
2 ekor sotong di potong
Potongan ayam
Sebiji tomato
Hirisan keret
Beberapa batang daun kailan
1 sudu besar tepung jagung
Gula dan sedikit garam
Lada Sulah
Kuetiau dibasuh terlebih dahulu dan dan digoreng dalam kuali yang telah ditumis dengan seulas bawang putih dan dicampur dengan kicap. Kacau seketika dan angkat.
Untuk Kuahnya
Tumis bawang putih(bawang tu ketuk dan dipotong-potong) selebihnya sehingga sedikit kekuningan dan naik bau dan masukkan sos tiram dan seterusnya potongan ayam, udang, sotong, cendawan dan sayur-sayur tadi. Masukkan air y6ang telah dibancuh dengan tepung jagung (kuah ni biar cukuplah dengan kuew tiau kita)Bila masak masukkan gula dan garam dan sedikit lada sulah. Bila nak makan bolehlah dicurahkan kuah keatas kuew tiau kita tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment