translate

Sunday, 8 January 2012

Pie Tie




Untuk Kulit
60 gm tepung beras
20 gm tepung gandum
10 gm tepung ubi
1 biji telur
250 ml air
Sedikit garam
Minyak secukupnya

Untuk Inti
1 sudu besar minyak masak
2 biji bawang merah
1 ulas  bawang putih
10 ekor udang
sedikit isi ayam (ikut suka nak banyak pun lagi sedap)
Sebiji keret
kobis
Sayur-sayur lain ikut kesukaan
Lada sulah
Nak tambah lada merah pun okey
Sedikit sos tomato dan cili
Sedikit garam dan gula

Cara-cara membuat kulit.
Masukkan semua bahan untuk buat kulit ke dalam blender dan diblender hingga sebati dan keluarkan dan dimasukkan dalam bekas.
Minyak dipanaskan dan acuan pie tie dicelup ke dalam minyak tersebut. Biar ia betul-betul panas barulah dicelup dalam adunan tadi dan dimasukkan pula ke dalam minyak yang panas.  Goyang-goyang sedikit supaya tertanggal atau kalau susah gunalah garfu untuk memudahkan ia tertanggal di dalam minyak yang panas tadi.  Gorenglah hingga kekuningan dan diangkat.  Simpan tempat tertutup untuk mengelak kulit pie tie masuk angin.

Cara buat inti
Panaskan minyak dan tumislah bawang putih dan merah yang telah dimayang halus.
Keret dihiris dan dipotong memanjang dan kobis juga dipotong memanjang(halus-halus)
Udang dipotong kecil-kecil dan begitu juga isi ayam tadi.
Panaskan minyak dan tumislah bawang putih dan merah yang telah dimayang halus.
Masukkan isi ayam dan udang tadi.  Masukkan sos tomato (1 sudu besar)dan sos cili(1 sudu besar) dan masukkan juga bahan-bahan sayur tadi. gorenglah seketika dan akhir masukkan lada sulah dan gula dan garam.

Pie Tie lebih sedap dimakan apabila kita hanya meletakkan intinya hanya ketika kita hendak memakannya. Dengan kata lain jangan memasukkan intinya lebih awal untuk mengelak kulitnya menjadi lembut.
Pie tie enak dimakan bersama sos.



6 comments:

  1. mcm sedap jah kak yah..kreatif sungguh kak kito ni

    ReplyDelete
  2. pai tie..one of my favourite..tp xtau cara nak buat..acuannya tu mcmn yerr akak?x pernah tengok..kalo la akak dapat tunjukkan kat sini..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Sally memanglah sedap dan kalu ada keraian rasanya tak segan untuk dihidangkan...nampak cantik dan sedap.....

    ReplyDelete
  4. Sedapnya.... my favourite ni Kak Yah. Kalau teringin nak makan, singgah di Chicken Rice Shop. Tapi tak puas makan.... kena cuba buat sendiri ni. Tapi sebelum tu kenalah beli acuan.

    ReplyDelete
  5. akak..kat mana blh dptkan acuan nih?berape hrg ...kalau2 akak blh kongsi?

    ReplyDelete
  6. mungkin kat kedai atau s.market kak dulu pun beli kat kelantan ni kat s. market econjaya aja dan harganya 19.90.

    ReplyDelete