Terima kasih pada sahabatku Suzi atas reseoi kek pisang yang memang sedap dan gebu....
Bahan-bahannya
2 biji telur (kak guna 3 sebab masa ini guna telur gred B aja)
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 buku mentega
3/4 cawan gula pasir
3 biji pisang (sederhana besar)
Walnut cincang (lagi banyak lagi sedap..kak guna hampir 80gm)
sedikit garam
1 sudu teh beking powder
1 sudu teh vanila
Mentega dipukul dengan gula hingga kembang dan menjadi putih. Kemudian masukkan telur. Putar hingga adunan menjadi kembang.
Masukkan tepung gandum, tepung naik sendiri, pisang yang telah dilenyek, walnut cincang, vanila dan garam. Pada ketika ini hanya kacau guna spatula aja. Masukkan ia dalam bekas muffin atau bekas bakar kek biasa( sapu bekas dengan marjerin dan alas dengan kertas minyak) dan bakarlah dalam oven selama 20 minit(kalau bekas muffin) atau 40 minit kalau bekas biasa dengan suhu seperti bakar kek biasa..180C.
mentega tu nk kira mcm mana?klu 1/2 buku bpe gram?
ReplyDelete