translate

Sunday, 15 January 2012

Tomyam Puyuh




2 ekor burung puyuh
Beberapa ekor udang
3 ulas bawang putih
Setengah labu bawang besar
Beberapa biji cili api
sedikit bunga kubis
sedikit potongan karot
2 batang serai
4 helai daun limau purut
700 ml air
5 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh cuka
Bahan Perasa dan garam

Tumis dengan minyak yang sedikit bawang putih yang telah diketuk bersama serai cili api dan daun limau purut. Biarkan sehingga naik wangi.  Masukkan puyuh dan juga air.  Biarkan mendidih.  Kemudian masukkan sayur-sayur, udang, bahan-bahan perasa, cuka, air limau nipis dan juga bawang besar yang telah dipotong nipis.Tambahkan perasa mengikut kesukaan manis, masin dan masamnya.  Jangan mendidih terlalu lama.

2 comments: