translate
Friday, 6 January 2012
Singgang Daging
Suku kilo daging
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Seinci lengkuas (nak lebih pun okey)
3 - 4 keping asam gelugur
2 sudu besar cili giling
2 biji lada hijau
1 sudu besar rempah ketumbar
gula dan garam
Daging dipotong nipis dan kecil-kecil dan dibersihkan.
Bawang merah, putih, halia dan lengkuas dihiris nipis-nipis.
Masukkan daging bersama air (sebanyak mana ikut kesesuaian) bahan-bahan yang dipotong tadi, asam gelugur, cili giling, ketumbar yang telah diketuk-ketuk(supaya bijinya pecah) dan lada hijau. Masukkan gula dan garam. Masaklah hingga daging empuk dan menjadi berminyak. Rasalah dan tambah gula dan garam mengikut kesukaan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap singge daging ni..makan banyak pun tak muak..
ReplyDeleteSingge ni kalau bulan puasa..masa sahur..selera sikit makannya...
ReplyDelete