translate

Friday 20 January 2012

Pau Inti Kacang Merah






Pau kacang merah

500gm tepung pau
3 sudu besar shorterning(lemak sayur)
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil mauripan
200ml air suam (kalu uli tangan 220ml)

2 sudu teh beking powder
4 sudu besar water roux(cara buat ada di bawah)
water roux(amat penting untuk menggebukan roti dan pau)
50gm tepung gandum
250ml air
masak keduanya hingga pekat dan sedikit mendidih dan sejukkan dan adunan ini dapat 8 sudu besar water roux.
caranya
1.kalu guna bread maker masukkan semua bahan dan tekan on sahaja sehingga siap dan boleh ke no 4.
2. uli tangan...campurkan semua bahan tadi dan uli hingga tidak melekat ditangan(tangan masih comot pun tak apa) selepas itumasukkan doh kedalam plastik. Ramas atau golek-golekkan plastik tersebut ditempat yang rata dan buatlah dalam masa 6-8minit(sambil nonton pun tak pa).Keluarkan dan kita nampak menjadi adunan yang elastik.Ulilah semula ambil masa seminit dua.
3.masukkan dalam bekas bertutup dan simpan tempat kena cahaya selama 1 jam atau naik 2 kali ganda.selepas itu keluarkan dan ditumbuk-tumbuk.
4.Bahagi doh kepada bulatan kecil dan biarkan selama 10 minit dan bolehlah diletakkan dengan intinya dan biarkan semula selama 40 minit dan kukuslah ia selama 7 - 10 minit.

Inti Kacang
Kacang merah (kak beli dalam sekitar RM 3.50)
2 keping Gula melaka 
Beberapa sudu gula (ikut kesesuaian)
2 helai daun pandan
Secawan santan pekat
Sedikit garam

Kacang merah dibersihkan dan direbus dengan air dan daun pandan sehingga empuk.
Pastikan airnya juga hampir kering dan masukkan santan, gula melaka, gula dan garam.
Blenderkan ia dan bolehlah disejukkan dahulu sebelum digunakan.


ps; sebelum blender buang dulu daun pandan.

No comments:

Post a Comment