translate

Tuesday, 24 January 2012

Laksam dan kuahnya


Laksam




Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan nasi dingin diblender dengan 1/2 cawan air)
2 cawan air biasa(paip)
1/2 cawan air panas
 Bancuh kesemuanya sekali(kalau kak semua itu diblender)
Kukuslah(pastikan air pengukus dah mendidih betul-betul) dengan api yang kuat di atas tudung periuk atau apa-apa yang sesuai (sapu sedikit dengan minyak)
Kukus selama lebih kurang 3 atau 4 minit.

Kuahnya pula
Setengah kilo ikan selayang (direbus dengan sedikit air ,garam dan 10 keping asam keping)
7 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia(masukkan sedikit aja sebab dalam kuahnya kita tak nak ada bau halia)
3 cawan santan.
7 keping asam keping
1 sudu teh lada hitam
gula dan garam
Ikan yang telah direbus tadi dibuang tulangnya(tulang tu jangan dibuang sebab kita nak ambil air tulangnya)
Bawang merah, putih dan sedikit halia diblender.
Lada hitam diblender bersama bahan-bahan di atas atau boleh juga ditumbuk berasingan.
Isi ikan diblender dengan air, begitu juga tulang ikan tadi boleh diblender berasingan dan diambil airnya.
Campurkan bahan-bahan blender atau tumbuk tadi ke dalam santan dan dimasak.
Campurkan juga asam keping, gula dan garam.  Masak biar sampai meandidih tapi jangan sampai naik minyak.(Kalau nampak kuah pekat sangat bolehlah ditambah dengan air lagi). Kuah laksam mesti ada rasa lada hitam, sedikit manis dan rasa masin yang sedikit kurang.
Sukatan kuah laksam ini sebenarnya untuk dua kali adunan laksam di atas.

Kukus Laksam dengan api yang kuat selama 3 atau 4 minit.

Apabila diangkat tudung pengukus, laksam yang sudah masak akan kelihatan mengelembung.

Cara untuk mengeluarkan laksam dari tudung periuk





10 comments:

  1. Assalam Kak Yah.. Saya suka sangat Laksam ni.. mekaseh yer kongsi resepi..

    ReplyDelete
  2. Sama-sama..Laksam ni memang menjadi salah satu menu berbuka pada bulan puasa bagi keluarga kami...

    ReplyDelete
  3. salam kak Yah...tq sudi kongsi respi kegemaran saya ni...nk buat la ujung minggu ni, ajak kawan2 datang makan skali...kalo tak gemuk la saya kena makan sorang2 sbb hubby ngan anak2 tak reti makan...heheh...

    ReplyDelete
  4. aslmkm kak yah..masyaAllah my feveret ni..sangat2 suka tp x prnh bt sdri..hii...sanggup g beraya jauh2 kalo tahu ada menu laksam..hihi

    ReplyDelete
  5. salam kak yah, peberet Liza ni...perghhhh, psssttt...ada lg tak? hihihihii

    ReplyDelete
  6. Aduhai....uji kesabaran betul. tq

    ReplyDelete
  7. salam kak...sedap nampak laksam tu..ada masa t ingat saya nak cuba la...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah...tk byk2 k.yah..berkongsi resepi..

    ReplyDelete
  9. Salam. Izin share resipi. Tkasih.

    ReplyDelete
  10. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    ReplyDelete