translate
Sunday, 1 January 2012
Ikan Bakar dan Air Asam
Ikan Bakar
3 ekor ikan Kembung (apa-apa saja ikan)
Kuali Pembakar
Sapu sedikit minyak pada pan pembakar dan bakarlah ikan tersebut sehingga masak(untuk lebih sedap balut ikan dengan daun kunyit atau daun pisang)
Air Asam
1 biji tomato
1 labu baeang besar
2 biji limau nipis(kalau yang kurang air kena lebihlah sikit)
3 sudu besar asam jawa (masukkan air dan buatlah air asam jawa..pastikan guna air masak)
Sedikit belacan
4 biji cili api
Gula dan sedikit garam
Bawang besar dan tomato dipotong dadu.
cili api dipotong kecil=kecil.
Campurkan bahan diatas dengan air asam jawa, perahan limau nipis, belacan(yang sudah dibakar) gula dan garam.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
hmmm..sedap nih kak.. lebih sehat juga khan kalo di bakar macam ini.. slurrp
ReplyDelete