translate
Friday, 27 January 2012
Ayam Percik
Bahan
Setengah ekor ayam (ayam kecil)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit serbut kunyit
1 sudu besar air asam jawa
garam secukup rasa
Blrnder bawang merah, putih dan halia dengan sedikit air dan digaulkan kedalam ayam bersama garam, air asam jawa dan serbuk kunyit. Masaklah dengan api yang perlahan(kecil) sehingga mendidih dan kita lihat ayam hampir masak.
Bahan Kuah
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 batang serai
1 sudu besar air asam jawa
1 1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung beras kalau tiada guna tepung jagung pun okey (dibancuh dengan sedikit air) kalau kuah tak pekat boleh tambah lagi
Gula dan garam
Bawang merah, putih dan halia diblender dengan air yang sedikit.
jerang santan di atas api dan dimasukkan bahan blender tadi bersama air asam jawa, serai yang telah diketuk bancuhan air tepung beras dan gula dan garam. Masaklah sehingga kuah pekat. Angkat.
Masaklah ayam tadi diatas pan dengan minyak yang sedikit (macam buat burger tu)
Balik-balikkan ayam nampak sedikit hangit. Curahkan kuah tadi diatas ayam tersebut dan balik-balikkan ayam tersebut dalam pan kita itu. Biar kuah sebati dengan ayam. Angkat dan curahkan lebihan kuah ke atas ayam kita.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment