translate
Tuesday, 3 January 2012
Puding Tauhu
1/2 tahil (18.7gm) agar-agar kering
2 liter air
1 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
Laici dalam tin
Buah-buahan campuran dalam tin
Air gula
Cara-caranya
Masak agar-agar bersama air hingga hancur. Apabila agar-agar sudah hancur masukkan susu cair dan pekat kedalamnya(pastikan susu pekat dan cair disatukan dahulu dalam bekas sebelum dimasukkan kedalam periuk agar-agar tersebut) Kacau sehingga mendidih semula. Tuangkan dalam bekas/mangkuk dan bekukan.
Kuahnya pula..
Satukan air laici dalam tin dan air gula(ikut kesukaan kemanisannya)
Cara makan....
Masukkan kuah air gula bercampur air laici ke dalam Puding tauhu yang telah di taburkan buah laici dan buah-buah campuran dalam tin tadi. Sudukan ke dalam gelas atau mangkuk kecil apabila nak memakannya. Lembutnya macam taufu lembut.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kak yah..nama puding tauhu..ingatkan ada masuk tauhu..rupanya tak der..
ReplyDeleteAl kisahnya dari yang empunya cerita diriwayatkan terjadinya nama Puding Tauhu dari sebab rupanya yang berwarna putih berseri dan saling tak tumpah rupanya seperti Taufu Lembut atau pun dipanggil juga orang tauhu......
ReplyDeletebr je mkn...ingt ada tauhu jgk...he he he
ReplyDelete