Beberapa ekor udang dibuang kulit dan dibiarkan ekornya
Beberapa hirisan kecil daging ayam
Sedikit bunga kobis
2 batang kacang panjang
sedikit karet dipotong memanjang
2 ulas bawang putih
Setengah biji bawang besar
Sebatang serai
3 helai daun limau purut
3 biji cili apii
1 sudu besar sos tiram
Sedikit kiub tomyam(ambil 1/4 dari kiub tersebut)
setengah biji limau nipis (diambil airnya)
Sedikit minyak
Sedikit air
Tumis bawang putih yang telah diketuk dan biar seketika.
Kemudian masukkan serai yang telah diketuk dan daun limau purut dan cili api yang telah dibelah dua.
Biar naik bau.
Masukkan kiub tomyam dan sos tiram.
Masuklah ayam dan kemudian udang.
Masukkan air limau nipis.
Masukkan bawang besar yang telah dipotong memanjang.
Masuklah sayur-sayur yang telah siap dipotong.
Rasalah masim manisnya serta ada rasa masamnya.
Masukkan sedikit air untuk mendapat sikit kuah.
No comments:
Post a Comment