translate

Thursday, 12 January 2012

Siakap Tiga Rasa


Seekor ikan siakap dibuang isi perutnya dan dibelah kiri kanan sebelah bawah dan dibuang tulangn ya
4 ulas bawang putih
Setengah labu bawang besar
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos  tiram
1 biji Lada Benggala
Beberapa potongan nenas dalam tin
2 keping cendawan hitam
2 sudu besar sayur campur
sedikit kiub tomyam
Sedikit tepung jagung
lada sulah
gula dan garam
Air asam jawa (untuk membasuh ikan)

Ikan dibersihkan dan dibasuh dengan air asam jawa.  Ambil seulas bawang putih dan ditumbuk dan dilumurkan bersama garam pada keseluruhan ikan tersebut.  Sapukan juga sedikit lada sulah.  Perap seketika.  Sebelum digoreng sapukan ikan dengan tepung jagung dan dengan menggunakan minyak yang banyak gorenglah ikan kita sehingga masak.
Untuk kuah
Panaskan minyak dan tumislah bawang putih  sehingga naik bau.  Kemidian masukkan sos cili. sos tomato dan sos tiram.  Masukkan juga bawang besar yang telah dipotongf nipis.  Masukkan juga cendawan hitam yang telah dipotong kecil, lada benggala yang telah dipotong mengikut kesukaan kita, sayur campur  nenas dan sedikit kiub tomyam (kalau tak nak masukkan pun tak apa).  Masukkan sedikit air.  Masuklah juga gula dan garam dan tumislah kuah tersebut seketika. Masukkan kuah sos tesebut kedalam ikan siakap dan dihidangkan.


No comments:

Post a Comment