translate
Saturday, 14 January 2012
Kuah Dhal Cara KakYah
3/4 cawan kacang dal
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 sudu besar serbuk kari daging
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji pelaga hindi
1 sudu teh biji sawi
Setangkai daun kari
2 keping asam gelugur
Tulang-tulang ayam
5 sudu besar sayur campur
2 cawan santan
3 sudu besar bawang goreng
Gula dan garam
rebus kacang dal dengan air biar sampai empuk.
Bawang merah, putih dan halia diblender dengan sedikit air.
Bila kacang sudah empuk(jangan kering airnya) masukkan bahan blender ke dalam rebusan kacang dal tersebut.
Masukkan juga santan , rempah kari, daun kari, rempah-rempah kasar tadi, biji sawi, tulang-tulang ayam, asam keping, sayur campur , gula dan garam. Bila ianya mendidih masukkan juga bawang goreng. Rasalah mengikut kesukaan masing-masing tapi lebih sedap kalau ada rasa manisnya dan kurang rasa masinnya.
Sesuai dimakan dengan roti canai atau pun capati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment