translate

Thursday, 19 January 2012

Nasi Hujan Panas




                                             Nasi Hujan Panas dan Menu Pelengkapnya


                  Biarkan seketika...jangan terus digaul apabila kita memasukkan warna ke dalam nasi

                 
3 cawan beras(kak guna Moghol Bashmati)
1 cawan susu cair
3 cawan air
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 helai daun pandan
Setangkai daun kari
Sebatang kulit kayu manis
3 biji pelaga hindi
Sekuntum bunga lawang
3 atau 4 sudu besar vanaspati(kalau tiada guna minyak sapi 2 sb campur 2 sb marjerin)
2 sudu besar kismis
Pewarna merah dan hijau

Bawang merah, putih dan halia ditumbuk atau blender
Panaskan vanaspati dan tumiskan bahan-bahan blender tadi.  Masukkan juga rempah kasar seperti kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga hindi.  Masukkan juga daun kari, dan daun pandan.  Kacau supaya tidak hangit.  Selepas itu masukkan beras yang telah dibersihkan dan telah ditoskan.  Kacau-kacau seketika.  Pindahkan bahan-bahan ini ke dalam periuk nasi elektrik kita.  Masukkan susu cair, air, gula dan garam dan kacau supaya sebati semuanya dan Onkan suis.  Apaabila nasi sudah masak titik-titikkan pewarna kita tadi di satu dua tempat dan masukkan juga kismis.  Tutup semula tudung periuk dan biarlah seketika.(jangan dikacau terus)  Apabila hendak makan barulah digaul-gaulkan nasi kita.  Boleh dihidangkan dengan kerutuk daging, ayam masak merah, dalca, nenas manis(acar nenas) dan mana-mana yang sesuai.

No comments:

Post a Comment