translate

Monday, 30 January 2012

Singgang Kepala Ikan Muduk




Singgang Kepala Ikan Muduk.



Bahan-bahannya

Kepala ikan mudiuk
2 inci lengkuas
Sedikit halia
3 /4 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
4 keping asam gelugur(keping)    kalau ikan kecil 3 keping dah cukup...
beberapa biji bendir (2)
beberapa biji cili hijau (2)
Beberapa biji cili api (3)

Cara-caranya

1. Kepala ikan yang telah dibersihkan dan dicuci dengan air asam jawa dimasukkan ke dalam periuk yang berisi air dan direbus bersama  lengkuas, halia dan bawang putih  yang telah dihiris nipis.
2. Masukkan juga asam keping, cili hijau , cili api, garam dan bahan perasa.  Masakkan biar mendidih.  Bila mendidih masukkan pula kacang bendir dan bawang besar yang telah di hiris nipis..  Biarkan mendidih lagi seketika.(Dikira masak apabila kita lihat kuahnya berminyak)

No comments:

Post a Comment