Bahan-bahan
Beberapa keping ikan Pari (lebih kurang 10 - 12 keping dan ikan terlebih dahulu dicuci dengan air asam jawa)
10 ulas bawang
merah
2 ulas bawang
putih
sedikit halia
kunyit
1 sudu besar cili
giling
3 helai daun limau
purut
2 batang serai
daun kesum
sekuntum bunga
kantan
air asam jawa (kak guna 2 sudu besar asam jawa dan buatlah airnya menjadi 2 1/2 cawan))
gula dan garam
(kalau nak
masukkan cili hijau dan bendir pun tak kisah)
Minyak untuk menumis
Minyak untuk menumis
Cara-caranya
1. Bawang merah,
putih, halia dan sedikit kunyit di blender.
2. Tumiskan bahan
blender seketika dan kemudian masukkan cili giling kacau-kacau sehingga naik wanginya dan kemudian masuklah daun limau purut dan serai yang telah
diketuk.
3. Apabila naik
bau masukkan air asam jawa.
4. Masukkan ikan
tersebut dan seterusnya bunga kantan dan daun kesum dan lada hijau.
Apabila mendidih masukkan garam dan bahan perasa dan seterusnya bendir.
Biarkan mendidih dan naik minyak.
No comments:
Post a Comment