translate

Friday 20 January 2012

Asam Pedas Ikan Pari ....caraku kak yah









Bahan-bahan
Beberapa keping ikan Pari (lebih kurang 10 - 12 keping dan ikan terlebih dahulu dicuci dengan air asam jawa)
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
kunyit
1 sudu besar cili giling
3 helai daun limau purut
2 batang serai
daun kesum
sekuntum bunga kantan
air asam jawa (kak  guna 2 sudu besar asam jawa dan buatlah airnya menjadi 2 1/2 cawan))
gula dan garam
(kalau nak masukkan cili hijau dan bendir pun tak kisah)
Minyak untuk menumis

Cara-caranya
1. Bawang merah, putih, halia dan sedikit kunyit di blender.
2. Tumiskan bahan blender  seketika dan kemudian masukkan cili giling kacau-kacau sehingga naik wanginya dan kemudian masuklah daun limau purut dan serai yang telah diketuk.
3. Apabila naik bau masukkan air asam jawa.
4. Masukkan ikan tersebut dan seterusnya bunga kantan dan daun kesum dan lada hijau.  Apabila mendidih masukkan garam dan bahan perasa dan seterusnya bendir.  Biarkan mendidih dan naik minyak.

No comments:

Post a Comment