translate

Thursday 26 January 2012

Lasagne

Beberapa keping lasagne(kak guna 15 keping.
Parutan ceddar/mazarella dan yang ini kak guna ceddar yang slice sebab dah ada dalam peti ais)

400gm daging cincang
400gm tomato
300ml air
3 sudu besar tomato puree
1 sudu teh oreganu
1 labu bawang besar
1 kiub stok daging
2 ulas bawang putih
Gula, garam dan serbuk lada hitam
3 sudu besar minyak masak

Sos Putih
60gm mentega
60gm tepung gandum
600ml susu segar (kalau nak guna susu cair pun okey)
Sedikit garam dan serbuk lada sulah

Tomato diblender bersama air.
Bawang besar dipotong dadu dan bawang putih dicincang.
Tumis bawang putih bersama bawang besar dan kemudian bila naik bau masukkan daging kisar tadi.
Bila berubah warna, masukkan tomato puree, oreganu, kiub  dan juga tomato hancur.
Tambahkan gula, garam dan lada hitam.
Masaklah biar sampai pekat.

Sos putih
Panaskan mentega dan kemudian masukkan tepung gandom.
Bila nampak sebati masukkan susu tadi dan kacau sampai mendidih.
Tambah gula, garam dan lada sulah.
Masak biar sampai pekat.

Cara membakar lasagne
Dalam bekas \, masukkan sedikit sos daging(biar rata dipermukaan.
Alas dengan lapisan lasagne.
Kemudian letakkan pula sos daging dan sos putih.
Alas pula dengan lasagne.
Ulang seperti di atas.
Yang terakhir alaskan lasagne dengan sos putih(yang ini sos putih menutupi seluruh permukaan dan taburkan dengan keju tadi.
Bakar selama 40 - 45 minit dengan suhu 190C


2 comments:

  1. hmmm sedap kak lasagna nya,masih ada kah.. slurrp

    ReplyDelete
  2. mintak maaf anak sekali masak sekali angkat ..sudah habis..nanti kak buat lain kali tapi harus datang sinila...

    ReplyDelete